Objavljena Antologija kratke proze albanskih pisaca Crne Gore

Objavljena Antologija kratke proze albanskih pisaca Crne Gore

U izdanju Javne ustanove Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore objavljena je Antologija kratke proze albanskih pisaca Crne Gore pod naslovom „Svi naši“.

Riječ je o dvojezičnom izdanju na albanskom i crnogorskom jeziku u kojem su zastupljeni radovi jedanaest prozaista: Redžep Ćosja, Hajro Ulćinaku, Zuvdija Hodžić Beriša, Aslan Biša, Ibrahim Berjaši, Fran Camaj, Mehmet Kraja, Muzafer Čauši, Jaho Kolari, Anton Gojčaj i Mark Pašku Lucđonaj.

Radi se o pionirskom izdavačkom poduhvatu. Koliko je poznato, prvi put u Crnoj Gori i regionu  se pojavljuje antologijski izbor kratke proze albanskih pisaca Crne Gore dvojezično, odnosno čitaocima koji se ne služe albanskim jezikom pružena je prilika da na crnogorskom jeziku čitaju djela  autora zastupljenih u Antologiji.

Pored prvenstvenog književnog i umjetničkog nivoa, kriterijum selektovanja književnika zastupljenih u Antologiji vezan je za mjesto rođenja, odnosno za određenje da pisci potiču sa prostora Crne Gore.

Urednici Antologije su akademik Zuvdija Hodžić i publicista Ismet Kalaba. Recenzije potpisuju dr Hadži Šabani (Dr.Haxhi Shabani) i dr Draško Došljak.

Antologija sadrži kratke biografije sa fotografijama autora.

Luksuzno opremljena, bogatog estetskog sadržaja,  Antologija predstavlja još jedan od kapitalnih projekata JU Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore, čime se ustanova legitimiše kao respektabilan činilac u izdavačkoj djelatnosti i prepoznatljiv subjekat kulture u Crnoj Gori i regionu.

Tekst preuzet sa: www.cekum.me

Leave a Reply

Your email address will not be published.