Don Branko Sbutega

Don Branko Sbutega

“Pusti  drugog da bude Drugi, jer svijet jesmo ti i ja”

Don Branko Sbutega je bio župnik crkve sv. Eustahija u Dobroti. Rođen je 8.4.1952. godine u Kotoru gdje je završio osnovnu školu, gimnaziju i glazbenu školu. Najprije je studirao medicinu u Beogradu, a nakon toga filozofiju u Beču i teologiju u Zagrebu i Rimu. Za svećenika je zaređen 15.7.1979. godine na otoku Gospe od Škrpjela.

Nakon ređenja radio je na obnovi sakralnog i kulturnog patrimonijuma Kotorske biskupije, koji je teško oštećen u katastrofalnom potresu te iste godine. Početkom devedesetih godina osnovao je Centar za pomoć izbjeglicama s prostora bivše Jugoslavije u Padovi / Italija. Po povratku u Kotor, 1996. godine nastavio je s humanitarnim radom u Caritasu Kotorske biskupije.

Kao erudita, poliglota i ljubitelj umjetnosti dao je veliki doprinos kulturi. Organizirao je i podržavao brojne lokalne i međunarodne kulturne manifestacije i inicijative među kojima su samo neke: Grupa književnika 99, osnovao je glazbeni festival Kotor Art i dao napraviti najveći mozaik na Balkanu u crkvi sv. Eustahija u Dobroti.

U javnosti je prepoznat po mirotvornom angažmanu, promociji suživota tijekom godina jugoslavenske krize i tolerancije uključujući odnos prema Crnogorskoj Pravoslavnoj Crkvi. Bio je veliki zagovornik zaštite čovjekove okoline i obnove crnogorske neovisnosti. Koautor je knjige “Stara književnost Boke”, a knjiga “Kurosavin nemir svijeta” objavljena je neposredno pred njegovu smrt kao zbornik njegovih tekstova i intervjua.

Don Branko Sbutega je zamijenio ovaj život vječnim u 27. godini svećeništva na dan Blažene Ozane Kotorke, 27.4.2006. godine. Na njegovu inicijativu su suradnici i prijatelji osnovali Fondaciju “Ekumenski centar don Branko Sbutega” na Prčanju, čiji je cilj promocija vjerske tolerancije i jačanje ekumenske suradnje među kršćanskim Crkvama i interreligijskog dijaloga.

Leave a Reply

Your email address will not be published.